Organze Kumaş Çeşitleri ve Özellikleri

Organze Kumaş Çeşitleri ve Özellikleri

D. Ali Yıldız

 

Hafif ve havalı dokusuyla estetik bir görünüm sunan organze kumaş, zarafet ve gösterişin buluştuğu özel tasarımlar için vazgeçilmez bir materyaldir. Şeffaf, yarı şeffaf ve opak seçenekleri olan bu kumaş, genelde dökümlü olmayan dik bir kumaş olarak bilinmekle birlikte zengin bir organze kumaş koleksiyonuna sahip olan Erler Kumaş’ta yumuşak dökümlü alternatifleri de mevcut. Esnekliği, nem emiciliği ve ısı koruma özelliği düşük olan organze kumaşların hava geçirgenliği oldukça yüksektir. Başta gelinlik ve abiye elbiseler olmak üzere gömlek, tunik, bluz gibi giysilerde tercih edilen organze, özellikle giysilere hacim kazandırmak için tercih edilen göz alıcı bir kumaştır. Hazır giyimde tek başına veya farklı kumaşlarla eşleştirilerek kullanılan organze kumaş, dekoratif süslemelerde ve mekân düzenlemelerinde, ev tekstilinde ve aksesuar yapımında da tercih edilmektedir. Organze kumaş, zarif görünümü ve tok yapısıyla özellikle abiye ve gelinlik modasında öne çıkan özel bir tekstil ürünüdür. Organze kumaşla yapılan modern tasarımlar hem geleneksel zarafeti hem de çağdaş modayı birleştirir. Özellikle gelinlik, nişanlık ve sahne kostümlerinde dramatik etkiler yaratmak isteyen tasarımcılar için vazgeçilmez bir tercihtir.Hem geleneksel ipek versiyonu hem demodern sentetik formlarıyla uzun bir geçmişe sahiptir. 

 

“Organze” Kelimesi Nereden Gelir?

Organze kumaş adını tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Türkmenistan’daki Urganj (Organz) şehrinden alır. Geçmişte önemli ipek üretim merkezlerinden biri olan bu şehir aynı zamanda Batı'ya ipek ihraç edilen noktalardan biriydi. Dolayısı ile buradan gelen ipek kumaşlar "organza" denilirdi. Zamanla tekstil literatürüne giren “organza”, Türkçe’ye “Organze” olarak girmiştir. 

 

Organze Kumaşın Tarihçesi

Oârganze kumaşın kökenine bakınca, ilk ortaya çıktığı dönem, ipekten dokunduğu dönem ve sentetik ipliklerle dokunduğu dönem olarak üç bölümlük uzun bir tarihçe ortaya çıkmaktadır. Bu kumaş, ilk ortaya çıktığında ipekten dokunurdu. İpek kumaşlar İpek Yolu ile Çin’den başlayarâak Orta Asya üzerinden Avrupa’ya taşınırken, Türkmenistan’ın Organz şehrinden Avrupa’ya giden ipek dokumalar “Organza” olarak anılıyordu. 18. ve 19. Yüzyıla gelindiğinde Avrupa'da, özellikle Fransa ve İtalya’da organze, lüks giyimin ve aristokrat modasının bir parçası haline gelirken, ipek organze kumaşlar zenginlik ve şıklığın simgesi haline geldi. 20. yüzyılın ortalarından itibaren polyester ve naylon gibi sentetik elyafların gelişmesiyle birlikte daha dayanıklı, ekonomik ve kolay ulaşılabilir bir kumaş haline gelen organze kumaşlar, hazır giyimden, ev tekstiline bir çok alanda yaygın bir kullanıma ulaştı. 


Organze abiye

 

Bu sayfada kullanılan abiye görselleri Invidia xclsv izniyle kullanılmıştır. 

 

ORGANZE KUMAŞIN ÖZELLİKLERİ

  • Organze Kumaş, kendine has fiziksel ve performans özellikleriyle diğer kumaşlardan ayrılır. Her ne kadar Erler Tekstil’de opak da dahil farklı türleri olsa da organze kumaş genel olarak ince, hafif ve yarı şeffaf bir kumaş olarak bilinir. 
  • Organze kumaşın tok ve sert bir dokusu vardır. Düz dokuma tekniğiyle üretilen organze kumaşta incecik lifler sıkı şekilde dokunduğu için kumaş sert bir doku kazanır ki piyasadaki tabiriyle kumaşın dikliği buradan gelir. Bu da özellikle hacimli tasarımlar için kumaşı elverişli hale getirir. 
  • Organze kumaş kolayca şekil alır ve formunu korur. Katlı elbiselerde hacmi destekleyen unsur olarak da kullanılabilir. 
  • Hafif transparan yapısıyla zarif bir görünüm sunar organze kumaş, parlak bir yüzeye sahiptir; ışığı yansıtan yapısı sayesinde elbiselere göz alıcı bir hava katar. 
  • Organze kumaş zor kırışır, ütüye dayanıklıdır. 
  • Organze dikiş ve işleme için uygundur; üzerine aplik, pul, taş gibi süslemeler rahatça yapılabilir. 
  • Su tutma ve ısı yalıtımı açısından düşük performansa sahip olan organze kumaş, nefes alan terletmeyen bir kumaştır. Bundan dolayı daha çok yazlık kıyafetlerde tercih edilir.
 

ORGANZE KUMAŞ TÜRLERİ

Günümüzde organze kumaşlar, kullanılan materyale göre farklılıklar göstermektedir. 

İpek Organze: Geçmişten bugüne gelen İpek Organzeler, en lüks segmentte yer alır. Doğal oluşuyla tercih edilen ipek organzeler, çok ince ve zariftir. Gece elbiselerinde, gelinlikliklerde, gömlek, bluz ve tunik gibi giysilerde kullanılır. 

Polyester Organze: Birçok farklı çeşidi ve ipek organzelere göre daha makul fiyatıyla moda sektöründe yaygın bir biçimde kullanılan polyester organzeler, dayanıklı, parlak ve kullanışlı bir kumaştır. İpeğe göre daha sert olan polyester organze kumaşların renk, şeffaflık, yoğunluk ve gramaj olarak birçok çeşidi bulunmaktadır. 

Kristal Organze: Işık geçirgenliği daha fazla olan kristal organze, adından da anlaşılacağı gibi yüzeyinde ekstra parlaklık taşıyan bir kumaştır. gelinlik ve abiyler dışında mekan süslemelerinde tercih edilir. 

 

Simli veya Baskılı Organze: Özel tasarımlarda kullanılan simli organzeler, gösterişli abiyelerde ve gelinliklerde kullanılır. 

 

ERLER KUMAŞ’IN ORGANZE KOLEKSİYONU

Erler Tekstil’in “Dokuma Kumaşlar” kategorisinde yer alan Organze Kumaşlar, zengin renk ve dokulara sahip dokuz farklı çeşidiyle moda dünyasına ilham veriyor. Erler Kumaş’ın ürün yelpazesinde bulunan organze kumaşlar ve özellikleri şöyle:

Orkide Sedef Organze

Sedef parlaklığına sahip Orkide Sedef Organze, bu özelliğinden dolayı piyasada incili organze olarak da bilinir. Alışıldık organzelere göre daha dökümlü bir kumaş olan Orkide Sedef Organze, muhteşem renkleriyle gelinlik ve abiyeler için ideal bir kumaştır. Hafif bir kumaş olan Orkide Sedefin açık tonlarında astar kullanmak gerekirken, koyu tonlarında astar kullanmaya gerek yoktur. Orkide Sedef Organze dekoratif amaçlarla da yaygın olarak kullanılan kumaş türüdür. Organizasyonlarda sahne arkaları, masa süslemesi, tül detayları, sandalye bağlamaları ve çeşitli dekoratif aksesuarlarda kullanılır. Aynı zamanda ev tekstilinde perde, masa örtüsü ve dekoratif aksesuarlar için de uygundur. Eni 148-150 cm, ağırlığı 64 gr/m2 olan Orkide Sedef Organze, göz alıcı renkleriyle Erler Kumaş’ta.

 

Organze kumaş


 

Armani Organze

Erler Tekstil’in en ilgi çekici kumaşlarından olan Armani Organze diğer organzelerden farklı olarak iç göstermeyen opak bir kumaştır. “Double face” yani çift yönlü kullanılabilen bu özel kumaşın bir yüzü saten görünümünde, diğer tarafı mattır. Kumaşın saten görünümünde olan yüzeyi Avrupa’da likit organze olarak da anılan kumaşlara özgü akışkan bir efekte sahiptir. Hareket ettikçe veya ışıkla ortaya çıkan bu efekt, suyun yüzeyindeki dalgalanmayı çağrıştırmaktadır. Armani Organze yumuşak hacimler yaratılabilen özel bir dokuya sahiptir; dikişte hassasiyet isteyen bir kumaştır. Başta abiye elbiseler olmak üzere, ceket, pantolon, pardösü gibi giysilerde kullanılan Armani organze dekoratif amaçlar için de kullanılabilecek bir kumaştır. Aynı zamanda ev tekstilinde de tercih edilebilecek bu kumaş çeşitli aksesuarların yapımı için de değerlendirebilirsiniz. Eni 150- 155 cm,   ağırlığı 129 gr/m2 olan Armani Organze, Erler Kumaş’ta 30’u aşkın renk alternatifiyle satılmaktadır. 


Organze kumaşlar

 

 

Valentino Organze 

Organze kumaşlara has transparanlık ve sertliğe sahip dik bir kumaş olan Valentino organze janjanlı görünümdedir. Janjanlı kumaşlar iki iplikle dokunduğu için ana renk dışında yüzeyde ışık ve hareketle değişen ikinci bir renk efekti görünür. Gelinlik ve abiye elbiseler başta olmak üzere özellikle hacim isteyen tasarımlarda tek başına veya farklı kumaşlar ile kombin edilerek kullanılan Valentino Organze, dekoratif süslemeler dışında ev tekstili  ve aksesuar yapımı için de uygundur. Eni 145 cm,  ağırlığı 129 gr/m2 olan Valention Organze, Erler Kumaş’ta 30’u aşkın renk seçeneği ile satılmaktadır. 

 

Chanel Organze

Parlak, hafif dokulu ve yarı saydam bir görünüme sahip Chanel organze, genel olarak sert bir kumaş türü olarak bilinen organzelere göre daha yumuşak bir yapıdadır. Transparanlığı da birçok organzeye göre çok daha azdır. Kendine has ışıltıya ve belli belirsiz dokuya sahip olan Chanel organzeyi özellikle hacim isteyen her türlü gece elbisesi, gelinlik, bluz ve tuniklerde kullanabilir; farklı kumaşlarla eşleştirebilirsiniz. Dekoratif amaçlarla da kullanılan Chanel organze, aynı zamanda ev tekstilinde perde, masa örtüsü ve dekoratif aksesuarlar için de uygundur. Ayrıca yapay çiçek ve güller yaparak aksesuar olarak kullanabilirsiniz. Eni 150 cm, ağırlığı 100-105 gr/m2 olan Chanel Organze, çarpıcı renkleriyle Erler Kumaş’ta…

 

Organze kumaş


 

Ungaro Organze

Diğer organzelere göre daha az transparan yarı şeffaf bir kumaş olan Ungaro Organze, Her türlü abiye elbise, gelinlik, bluz ve tunik gibi giysilerin yapımında kullanılabilen Ungaro Organze dekoratif süslemeler için de tercih edilir. Sahne arkaları, masa ve sandalye süslemelerinde kullanılan Ungaro Organze, ev tekstilinde perde, masa örtüsü ve aksesuarlar için de uygundur.  Eni 148-150 cm ve ağırlığı 150 gr/m2 olan Ungaro Organze, Erler Kumaş’ta 27 renk alternatifiyle satılmaktadır. 

 

Capri Organze

Bir tarafı parlak saten görünümünde, diğer tarafı mat olarak üretilen Capri Organze, bu yönü ile Armani organzeye benzemekle birlikte daha dökümlü ve kolay dikiş imkânı veren opak bir kumaş olarak öne çıkıyor. Çarpıcı renk seçenekleriyle satışa sunulan Capri Organze, özellikle volanlı, fırfırlı hacimli giysiler ve gösterişli gece elbiseleri için ideal. Organizasyon mekanlarının süslenmesinde dekoratif amaçlarla da kullanılan Capri Organze, aynı zamanda ev tekstili ve aksesuar yapımı için de için de uygundur. Eni 150 cm,  ağırlığı 103 gr/m2 olan Capri Organze, Erler Kumaş’ta 27 renk seçeneği ile satılmaktadır.

 

Orgaze kumaşlar

 

Gazar Organze 

Peteksi bir dokuya ve kendine has bir parlaklığa sahip olan Gazar Organze transparan iç gösteren bir kumaştır. Her türlü abiye elbise, gelinlik, bluz, tunik gibi giysilerde kullanılan Gazar Organze, kabarık modeller için idealdir. Gelin tagı olarak da çok tercih edilen bir kumaş olan Gazar Organze, dekoratif süslemeler, ev tekstili ve aksesuar yapımı için uygundur. Eni 150 cm,  ağırlığı 78 gr/m2 olan Gazar Organze, Erler Kumaş’ta 40 renk seçeneği ile satılmaktadır. 

 

Janjan Organze

Biraz daha dökümlü ve iç gösteren tranpsparan bir kumaş olan Janjan Organzenin yoryo dokuya benzer hafif çizgili dokusu vardır. Bütün janjanlı kumaşlar gibi ana renk dışında ışık ve hareketle değişen ikinci bir renk efekti görünür. Her türlü abiye ve günlük giyimde tercih edilen Janjan Organze, düğün, nişan, kına elbiseleri, şal ve fular için idealdir. Muhtelif renkleri mevcut olan bu özel kumaş, aksesuar yapımı, dekorasyon süslemeleri ve ev tekstili için de kullanılabilir. Eni 150 cm,  ağırlığı 88 gr/m2 olan Janjan Organze zengin renk seçenekleriyle Erler Kumaş’ta.

 

Janjan Organze

 

Dalya Organze

Oldukça hafif ve şeffaf bir kumaş olan Dalya Organze her türlü abiye, elbise, gelinlik, etek, bluz ve tunik gibi hazır giyim ürünlerinde kullanılır. Buruşma ve kırışma yapmayan; dikişte sorun çıkarmayan Dalya Organze, dekoratif süslemeler için sahne arkaları, masa süslemesi, tül detayları, sandalye bağlamaları ve çeşitli dekoratif aksesuarlarda kullanılır. Aynı zamanda ev tekstilinde perde, masa örtüsü ve dekoratif aksesuarlar için de uygun olan kumaş bir organze klasiğidir. Eni 150 cm,  ağırlığı 28 gr/m2 olan Dalya Organze, 40’ın üzerinde renk seçeneği ile Erler Kumaş’ta.

 

ORGANZE KUMAŞ HANGİ GİYSİLERDE KULLANILIR?
Organze kumaş ile ne dikilir veya organze nerelerde kullanılır? Organze kumaş hakkında en çok merak edilenlerin başında gelen bu soruya cevap vermeden önce organze kumaş alırken kullanım amacınıza göre farklı çeşiteri tercih etmeniz gerektiğini lütfen unutmayın. Hafif, transparan ve sert bir kumaş olan organze başta gelinlik ve abiye elbiseler olmak üzere kadın hazır giyimde yaygın bir kullanım alanı vardır. Çeşitli kostümler, pelerin, gömlek, bluz, kimono gibi kıyafetler yapmak için tercih edilen organze dekoratif süslemeler ile aksesuar yapımı için de kullanılabilir. 

 

ORGANZE KUMAŞIN KALİTESİ NASIL ANLAŞILIR?
Kaliteli bir organze kumaşın göz alıcı ve hafif parlak görüntüsü, kendine özgü dokusu ve şeffaflığı vardır. Dokuma kalitesi iyi, yüzeyinde iplik çıkması olmayan, dokusunun ve renginin tüm yüzeyde homojen olduğu bir kumaş kalitelidir. Kumaşı ışığa tuttuğunuzda, düzenli dokuma hatları görünmelidir. Kaliteli organzede iplikler sık ve düzgündür; seyrek ya da düzensiz dokuma varsa kalitesizdir. 

Kaliteli organze tok ve şekil alan bir yapıdadır. Fazla gevşek ya da çok sertse kalitesiz olabilir. Elinizle buruşturduğunuzda eski haline dönmeli ve iz bırakmamalıdır. Kaliteli organze, ışığı düzgün bir şekilde yansıtır ve parlak bir görünüm sergiler.Kumaşın kenarları ipliklenmeye çok açıksa veya tüyleniyorsa bu düşük kaliteye işaret eder.
 

ORGANZE YAZLIK BİR KUMAŞ MIDIR?
Organze kumaş hangi mevsim için uygundur? Organze kumaş, hafif, ince, sert ve transparan bir kumaş olduğu için daha çok bahar ve yaz giysileri için uygundur. Fakat kimi tasarımcılar organzeyi başka kumaşlarla eşleştirerek kullandıkları için sonbahar kış koleksiyonlarında da organze kumaş görülebilmektedir.  

 

ORGANZE ÇABUK SOLAR MI?

Organze, renklerini uzun süre koruyan bir kumaştır bununla birlikte kumaşta kullanılan lif içeriği ve giysi kullanma biçimine göre değişebilir. İpek organze güneşe karşı hassastır fakat polyester taftalar uzun süre renklerindeki canlılığı koruyabilir. 

 

DESENLİ ORGANZE OLUR MU?

Janjan organze hariç genel olarak tek renk iplikle dokunan düz bir kumaş olan organze, kendine özgü parlak dokusundan dolayı desenli olarak çok tercih edilmez fakat istenirse dijital veya transfer baskı yöntemi ile desenli organze elde edilebilir. Erler Tekstil koleksiyonunda yer alan organzelerden dalya organze gibi daha düz olanlar için dijital baskı talepleri gelmektedir. Yine aynı şekilde özellikle abiye ve gelinliklerde kullanılan organzelerde nakış, taş, boncuk, payet işlemeler ile kumaşa desen yapılabilir. Bunların dışında iki farklı lif türüyle dokunmuş kumaşlarda kimsayal işlemle yapılan bir tür yakma ile desen oluşturulur. Bir de kumaşın üretim aşamasında jakarlı dokuma yöntemi ile kendinden desenli organzeler elde edilebiliyor.
 

 ORGANZE KUMAŞ ESNEK MİDİR?

Organze sıkı dokunmasından dolayı esnek bir kumaş değildir. Eğer dokumasında elestan kullanılmışsa esneme özelliği olabilir. 

 

ORGANZE KUMAŞ KOLAY DİKİLİR Mİ?
Organze kumaş görsel olarak çok zarif olsa da inceliği ve sertliğinden dolayı özellikle yeni başlayanlar için dikişi biraz zorlayıcı olabilir. Fakat aşağıdaki noktalara dikkat edip pratik yaparak bu zorluğu kolayca aşabilirsiniz. İğne seçimi ile başlayalım. Organze ince hassas bir kumaştır, kalın iğne delik açabilir; dolayısı ile 60/8 veya 70/10 mikrotex (ince, sivri uçlu) iğneler kullanmalısınız. İpliğiniz de ince polyester veya pamuk-polyester karışımlı dikiş ipliği olmalı. Potluk yapmaması için dikiş uzunluğunun 1.5 mm  ve 2 mm’yi geçmemesi gerekiyor. Kaymayı ve buruşmayı önlemek için kumaş altına ince bir dikiş kağıdı kullanılmalı; ütü gerektiğinde düşük ısıda yapılmalıdır. 

ORGANZE KUMAŞ ÇEKER Mİ?
Eğer ipek gibi doğal liflerin kullanıldığı organze ise uygun yıkama kurallarının dışına çıkıldığında çekme yapabilir. Polyester içerikli organzeler ise çekme yapmaz. 

 

ORGANZE KUMAŞ NEFES ALIR MI? 

Organze sık dokumasına rağmen havadar bir kumaştır. Isı ve hava geçirgenliği diğer polyester kumaşlara göre hayli fazladır. 

 

ORGANZE KUMAŞ TERLETİR Mİ?

Organze kumaş, ince ve hafif bir kumaş olmasının yanı sıra sertliğinden dolayı vücuda yapışmaz. Dolayısı ile kolay kolay terletmez. Ancak sıkı ve dar kıyafetlerde terletme yapabilir.  

 

ORGANZE KUMAŞ İÇ GÖSTERİR Mİ?
Çoğunlukla yarı şeffaf ve ince bir kumaş olarak bilinen organze, iç gösterir özelliktedir. Dolayısı ile başka kumaşlarla veya astarla dikilmesi gerekiyor. Fakat Erler Kumaş’ın iç göstermeyen opak organze kumaşları da bulunmaktadır. 

 

ORGANZE KUMAŞIN BAKIMI VE TEMİZLİĞİ?
Organze kumaş narin yapısı nedeniyle kullanırken dikkat edilmesi gereken bir kumaştır. İpek organzenin ve polyester organzenin bakım yöntemi farklıdır. Kullanırken, elbisenin herhangi bir yere takılmamasına, ateşten uzak durulmasına özellikle dikkat edilmeli. Kuru temizleme her tür organze için en güvenli yöntemdir. Fakat polyester organzeleri düşük ısıda, çamaşır suyu veya ağartıcı kullanmadan elde veya makinede yıkayabilir, düşük ısıda ütüleyebilirsiniz. 

 

ORGANZE KUMAŞ NEREDEN ALINIR?

İstanbul’da birçok bölgede toptan ve perakende organze kumaş satan mağazalar bulunmaktadır. Organze toptancıları özellikle abiye ve gelinliğe odaklanmış hazır giyim üretimi yapan bölgelerde bulunur. Ayrıca online alışveriş için internet siteleri de organze kumaş satmaktadır. 

Yüksek kaliteli organze kumaş koleksiyonları ile birçok marka ve tasarımcıya hizmet veren Erler Tekstil, Avrupa Yakası’nda olanlar için Nişantaşı ve Osmanbey’deki üç mağazasında, Anadolu Yakası’nda olanlar için ise Ümraniye mağazası ile hizmet vermektedir. Toptan ve perakende Organze kumaş satın alabileceğiniz bu mağazalar dışında organze kumaş türlerini incelemek ve 'online' satın alma yapmak için www.erlerkumaş.com adresini ziyaret edebilirsiniz. 

 

TAFTA KUMAŞ FİYATLARI

 

Organze kumaş fiyatları türlerine göre değişkenlik gösterdiği gibi ekonomideki dalgalanmalardan doğrudan etkilenmektedir. Organzelerde kullanılan iplik ve gramajlar arasında fark olduğu gibi fiyatları da değişkenlik göstermektedir. Erler Kumaş’ın perakende organze kumaş fiyatlarını incelemek ve farklı renk alternatiflerini için www.erlerkumas.com adresini ziyaret edebilirsiniz. Toptan organze kumaşları için mağazalarımızla iletişim kurabilirsiniz. 

 

 

Etiketler: Organze Kumaşlar
Mayıs 15, 2025
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Sitemiz içerisindeki deneyeminizi iyileştirmek için çerez (ve benzeri teknikleri) kullanıyoruz. Lütfen Çerez Politikamızı okuyun veya çerez tercihlerinizi buradan değiştirin (bunu istediğiniz zaman yapabilirsiniz). "Kabul et" e tıklayarak, çerez kullanımımıza onay vermiş olursunuz.